Októberben az Állatok Világnapjához kapcsolódóan a felelős állattartás felé igyekeztünk fordítani a figyelmet. Ebből az alakalomból többek között egy közvélemény kutatás keretében vizsgáltuk a miskolci kisállatok, állattartók helyzetét.

Az online kutatás rávilágított néhány – lehet csak számomra – érdekes véleményre. Többek között megtudtuk azt, hogy a miskolciak többsége úgy gondolja, hogy a városban ebben a témakörben a legégetőbb probléma a kutyasétáltató területetek alacsony száma, illetve az utcán heverő állatürülék.

Na igen, bizonyára mindannyian átéltük már az utóbbival való találkozás nem éppen kellemes élményét – aztán ez vagy szerencsét hozott, vagy nem, de bosszúságot mindenképp… Ezen a problémán segíthet a kijelölt kutyasétáltató területek megléte, ami ezen kívül hozzájárul a felelős állattartás jegyében a kutyusok közérzetének, egészségének növeléséhez, hiszen ezeken a területeken szabadon, senkit nem zavarva szaladgálhatnak a négylábúak. Az utcán heverő állatürülék problémáján tovább javítana az állatsétáltatók mentalitásának és hozzáállásának változása is. Örömmel tapasztalom, hogy ezen a téren egyre tudatosabbak az emberek, de még mindig csak kis százalékuk készül, mondjuk zacsival a sétáltatáskor, persze kicsit nevelő, célzó szándékkal a frekventáltabb helyeken megjelenhetne akár 1-1 zacsiadagolós „létesítmény”.

Ezen túl komoly probléma, hiszen több mint 80% gondolta úgy, hogy sok a kóbor állat városunkban, akik megfelelő ellátását a válaszadók 97%-a közfeladatként üzemeltetett állatmenhelyen látja célszerűnek. Abban megoszlottak ugyan a vélemények, hogy teljes mértékben vagy csak részben lenne közfeladat, de tény, hogy a miskolciak úgy gondolják, hogy mindannyiunk felelőssége az árván maradt állatokról való gondoskodás – akik tegyük hozzá sok esetben emberi felelőtlenségek áldozatai.

A válaszadók döntő többsége (82 %) gondolja úgy, hogy egy olyan nagy városban, mint Miskolc szükséges egy kifejezetten az állatvédelemmel, a megfelelő állattartás betartatásával foglalkozó szervezet, egy ún. állatrendőrség létrehozása is, amelynek fenntartását szintén közfeladatként képzelik el – közel azonos arányban állami vagy önkormányzati hatáskörben.

A válaszadók háromnegyede emellett úgy érzi, szükség lenne egy kisállat temetőre is városunkban, hogy a szeretett kis kedvencek is békében nyugodhassanak, ennek elhelyezését a város szélén tartanák megfelelőnek.

(A kutatás részletes eredményei – kattints a linkre, ha érdekelnek a részletek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolckartya.blog.hu/api/trackback/id/tr432405175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása